Geldigheid rabiësenting:
De Europese Unie heeft voor alle EU-landen bepaald dat de standaardhervaccinatietermijn van 1 jaar is komen te vervallen. De inenting is net zolang geldig als het vaccin werkzaam is (dat kan 3 jaar zijn, de termijn staat in de bijsluiter) dus als je dierenarts een vaccin gebruikt dat langer dan een jaar geldig is, kun je kosten besparen omdat je niet meer ieder jaar naar de dierenarts hoeft voor een rabiësprik. Let op: als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, of als je je hond opnieuw laat inenten nadat de oude rabiësinenting is verlopen, mag je pas 21 dagen na de inenting de grens over. Je dierenarts moet de geldigheidsdatum duidelijk in het hondenpaspoort vermelden. Alleen dan is je vaccinatie ook 3 jaar geldig en voorkom je misverstanden bij een controle. Honden jonger dan 3 maanden mogen Frankrijk niet in.
Speciale regels voor honden in de auto:
Uiteraard mag je hond nooit op de voorstoel (ook niet vast). Maar verder gelden er in Frankrijk geen speciale regels voor het vervoer van je hond in een auto.
Verbod bepaalde "stoere" hondenrassen:
Honden die geen door de FCI erkende stamboom hebben en die qua lichaamsbouw lijken op de rassen Staffordshire terriër, American Staffordshire terriër (“pitbulls”), Mastiff en Tosa zijn verboden. Ook pitbulls, kruisingen met pitbulls, Boerboels, en kruisingen van Engelse Staffordshires, kruisingen American Staffordshire Terriërs, kruisingen Mastiffs en kruisingen Tosa zijn verboden. Let op: American Staffordshire terriërs die zijn ingeschreven bij het Amerikaanse stamboek zijn verboden, omdat dit stamboek niet erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) Bij de invoer van honden (American Staffordshire Terriër, Tosa, Rottweiler) mét erkende stamboom is er iets veranderd. In principe mag je met deze honden de grens over. Maar omdat er zulke strikte voorwaarden zijn gesteld is het in de praktijk onmogelijk om aan die voorwaarden te voldoen voor een vakantie. En kun je derhalve niet met deze honden de grens over. Je moet onder andere een Franstalige cursus volgen om aan te tonen dat je je hond onder controle hebt en er moet een gedragstest worden gedaan bij een Franse instantie. Om die reden is het eigenlijk niet mogelijk om deze honden voor korte periode (bijvoorbeeld vakantie of op doorreis) mee te nemen naar Frankrijk.
Let op: bovenstaande regels gelden ook wanneer je op doorreis bent! Stambomen moeten erkend zijn door het Franse ministerie van Landbouw. Bij twijfel kan dit worden gecheckt op de website van de “Société Centrale Canine”.
Baasjes van stoere honden weten vaak zelf wel dat ze een stoere hond hebben die misschien niet aan de eisen zou kunnen voldoen. Daarom geven wij hieronder extra informatie afkomstig van de Franse ambassade, die heeft aangekondigd dat er in Frankrijk verscherpte controles zullen plaatsvinden op stoere honden.
Dit vermeldt de Franse ambassade wat er gebeurt er als je je niet aan de regels houdt:
Als je je niet houdt aan de reglementaire verplichtingen riskeert je de volgende strafmaatregelen:
- Indien de bovenstaande verplichtingen niet worden gerespecteerd, kunnen agenten belast met controles, in navolging van artikel L.236-9 en L.236-10 van de landbouw wet, op kosten van de eigenaar het dier terugsturen naar zijn land van herkomst, in quarantaine houden of euthanasie laten toepassen.
- Indien je door het niet respecteren van de reglementen ongewild bijdraagt aan het verspreiden van een besmettelijke ziekte bij huisdieren of wilde dieren, bij insecten, schaaldieren of gekweekte weekdieren, kun je worden bestraft met een geldboete van 15.000 euro en twee jaar gevangenis.
- Bovendien, als je de gezondheidsvoorschriften, zoals hierboven beschreven, niet respecteert, maak je je schuldig aan een douanedelict (artikel 414 van het douanewetboek). Je kunt dan beboet worden met een geldboete en een gevangenisstraf van maximum 3 jaar.
De hierboven genoemde regels worden toegepast als alle dieren die je vergezellen, alle diersoorten meegerekend, niet het aantal van 5 te boven gaan. Boven dit aantal kunnen dieren slechts de Europese Unie binnenkomen via een inspectie bij de grenspost en worden zij onderworpen aan dezelfde regels op veterinair gebied als vervoer van dieren voor commerciële doeleinden.
Wij raden iedereen die mogelijk in deze categorie valt dan ook aan onderstaande aanvullende informatie ter harte te nemen.
In geval van twijfel, raden wij je aan contact op te nemen met je dierenarts. Je dierenarts heeft namelijk het Europees dierenpaspoort afgegeven en daarin de identificatie van je hond aangegeven en de rabiësinenting uitgevoerd. Hij of zij is in staat om er de geldigheid van te controleren en je raad te geven. Je dierenarts kan ook beoordelen of je hond wel of niet tot de eerste of de tweede categorie behoort, zoals gedefinieerd in de Franse wet, met behulp van de hierboven gegeven informatie. Als je twijfels hebt over de documenten die de raszuiverheid van je hond waarborgen als hij behoort tot de tweede categorie zoals is voorgeschreven door de Franse wet, dan kun je contact opnemen met de organisatie die is belast met het stamboek waarin je hond staat ingeschreven.
Vragen en aanvullende informatie of uitzonderingen:
Heb je nog vragen over de interpretatie van de regels of hoe iets in jouw geval werkt? Dan is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts of de ambassade van het land waar je naartoe gaat (of doorheen reist!).
Onderstaand meer info over reizen met méér dan 5 honden:
Voor invoer van meer dan 5 dieren moet je verplicht voor elk dier een aanvullend certificaat van goede gezondheid hebben. Voor invoer van meer dan 5 dieren heb je ook een invoervergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij: Ministère d' l'Agriculture et de la Pêche DGAL Sous_Direction Santé et Protection AnimalesBureau de la Protection Animale 251 Rue de Vaugirard 75732 Paris Cedex 15Tel.nr. 0033-(0)1.49.55.84.72 Fax.nr. 0033-(0)1.49.55.81.97 Bij de aanvraag vermelden: de naam en het adres van de eigenaar van de dieren, het verblijfadres in Frankrijk, en de duur van verblijf in Frankrijk. Tevens moetje vermelden hoeveel dieren je meeneemt, met gegevens over diersoort/ras/leeftijd en of het gaat om een tijdelijk of definitief verblijf.